RSS
piątek, 05 października 2012

Składniki

  • 2 szklanki mrożonych żurawin
  • 125 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1
  • 5 szklanki soku pomarańczowego
  • 18 dag cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej ze sparzonej dokładnie umytej i osuszonej pomarańczy

Sposób przyrządzenia

Składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż żurawiny będą miękkie i zaczną się rozpadać.

Przetrzeć.

Masę rozlać do foremek na kostki lodu.

Przykryć folią, włożyć do zamrażarki 6 godzin.

Zmiksować.

Od razu podawać

Tagi: deser
12:14, paulinapietras209
Link
wtorek, 02 października 2012

Składniki

  • 15 dag porzeczek
  • 15 dag jagod
  • 15 dag maku
  • 3 lyzki soku malinowego
  • 2 lyzki p[latkow owsianych
  • szklanka jogurtu

Sposób przyrządzenia

Porzeczki jagody i maliny rozdrobnic poslodzic sokiem malinowym wymieszac z namoczonymi poprzedniego dnia platkami owsianymi a nastepnie zalac szklanka jogurtu lub badz kefiru

Tagi: surowka
13:26, paulinapietras209
Link
czwartek, 27 września 2012

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3 średnie cebule
  • 50 g masła
  • 450 ml wody
  • 2 kostki rosołowe
  • pieprz
  • sól
  • mąka pszenna

Sposób przyrządzenia

Wątróbkę oczyszczamy, opłukujemy, suszymy, opruszamy w mące.

Masło roztapiamy, podsmażamy wątróbkę, podlewamy wodą.

Cebulę kroimy w półplastry, dodajemy do wątroby, przyprawiamy i dusimy ok 30 min.

SMACZNEGO!!!

Tagi: wątróbka
11:28, paulinapietras209
Link
poniedziałek, 24 września 2012

Składniki

  • ciasto:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki
  • 0
  • 5 szklanki mączki ziemniaczanej
  • krem:
  • 250 gram malin(mrożonych lub świeżych)
  • 2 szklanki śmietany kremówki ubitej z 5 łyżkami cukru pudru
  • 60 g czekolady
  • 6 łyżek cukru pudru
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • kakao do opruszenia

Sposób przyrządzenia

Ubić pianę z białek dodając powoli pół szklanki cukru pudru.

Osobno roztrzepać żółtka, sól i resztę cukru.

Wymieszać pianę z masą żółtkową.

Mąkę oraz mączkę ziemniaczaną stopniowo sypać na wierzch masy.

Delikatnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tortownicy i szybko wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200 stopni celcjusza ok.

35 min.

I pozostawić w formie, aż ostygnie.

Przekroić poziomo na trzy części.

Czekoladę rozpuścić przestudzić, dodać likier i 3 łyżki pudru.

Ucierać aż powstanie gęsty krem.

Wymieszać go z 1 /3 bitej śmietany i posmarować pierwszą warstwę tortu.

Maliny zagotować z 3 łyżkami cukru pudru.

Ostudzić, wymieszać z 1 /3 bitej śmietany.

Posmarować drugą warstwę tortu.

Wierzch pokryć resztą bitej śmietany, posypać kakao i udekorować malinami

Tagi: tort
12:48, paulinapietras209
Link
sobota, 22 września 2012

Składniki

  • 4 buraki ćwikłowe
  • 1 jabłko deserowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • odrobina mielonego pieprzu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Sposób przyrządzenia

Buraki wyszorować, upiec do miękkości w piekarniku (30 -45 min.

W zależności od wielkości), ostudzić, obrać ze skórki.

Cebulę obrać, drobno posiekać.

Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne.

Buraki i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, dodać cebulę i natkę.

Ocet wymieszać z oliwą, dodać cukier, sól i pieprz, polać sałatkę.

Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przynajmniej 30 min.

.

Tak przygotowane buraczki można ułożyć ciasno w słoiczku i przechowywać kilka dni w lodówce

Tagi: buraczki
11:01, paulinapietras209
Link
piątek, 21 września 2012

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 kartonik 400ml śmietanki 36% lub 30%
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przyrządzenia

Obrane banany zmiksować na jednolitą masę, dodać cukier waniliowy.

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, aby napęczniała, następnie podgrzać, nie gotować!!! Ostudzoną żelatynę zmiksować z bananami, schłodzić.

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać ją z masą bananową.

Deser rozlać do pucharków, wstawić do lodówki.

Przed podaniem przybrać kawałeczkami banana, można też zetrzeć czekoladę.

SMACZNEGO!!!

Tagi: krem
14:35, paulinapietras209
Link
środa, 19 września 2012

Składniki

  • 2 kawałki filetu delikatnej białej ryby (sola
  • panga...)
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka sosu sambal oelek
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 100ml wody
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • zioła do ryb - mieszanka
  • 4 ziemniaczki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 1 duża czerwona papryka
  • szczypior
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przyrządzenia

Rybę posól, posyp ziołami i odstaw.

Obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.

Obraną paprykę zetrzyj na tarce na podłużne paski.

Lekko posól i odstaw.

W miseczce wymieszaj jajo z wodą i winem oraz sosem Sambal Oelek - dosypuj mąki ciągle mieszając aż uzyskamy lane ciasto.

Rybę oprósz mąką, a następnie zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

Odsącz rybę na ręczniku papierowym.

Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj blenderem.

Dodaj śmietankę, masło i kurkumę - dopraw solą i starta gałką muszkatołową - wymieszaj.

Ułóż puree na talerzu, na nim rybę i paprykę.

Udekoruj szczypiorem

Tagi: rybka
08:57, paulinapietras209
Link
piątek, 14 września 2012

Składniki

  • biała kapusta
  • 25 dkg wędzonego boczku
  • 4 cebule
  • 200ml piwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przyrządzenia

Kapustę grubo kroimy, zalewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem 30 minut.

Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy go razem z posiekana cebulką.

Wlewamy do boczku piwo.

Mieszamy, gotujemy 3 minuty a potem wlewamy to wszystko do kapusty.

Doprowadzamy do wrzenia.

Doprawiamy sola, pieprzem i 1 /2 łyżeczki cukru.

Odparowujemy nadmiar wody.

Smacznego!

Tagi: kapusta
17:04, paulinapietras209
Link
wtorek, 11 września 2012

Składniki

  • włoszczyzna b\ k
  • udko
  • makaron
  • ziemniaki
  • kostki rosołowe (2szt.)

Sposób przyrządzenia

Udko ugotować w osolonej wodzie, obrać z kości i wrzucić do wywaru dodać obrane pokroione w kostkę ziemniaki, włoszczyznę (rozdrobnioną) i kostki rosołowe.

Pod koniec gotowania dodać makaron (zamiast makaronu można dodać ryż).

Doprawić do smaku dodać zieleninę (koperek lub pietruszkę).

SMACZNEGO!!!!

Tagi: krupnik
08:22, paulinapietras209
Link
poniedziałek, 10 września 2012

Składniki

  • * 250g twarogu półtłustego
  • * dymka (sam szczypior)
  • * 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • * 1 łyżka majonezu
  • * łyżeczka cukru
  • * sól

Sposób przyrządzenia

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt, majonez, cukier, sól i posiekany szczypior.

Wymieszać i podawać

Tagi: twarożek
13:46, paulinapietras209
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24